Perioada de
graviditate reprezinta una dintre cele mai frumoase momente din viata unei
femei; in acelasi timp, trebuie sa fim constiente ca suntem direct responsabile
de viata si sanatatea viitorului nostru copil, ca stilul nostru de viata
(alimentatie, prezenta unor obiceiuri nocive, activitate fizica, prezenta
stressului, lipsa odihnei) se va reflecta in sanatatea copilului.
In primul rand
trebuie sa avem grija de alimentatie, graviditatea nu este perioada propice
curelor de slabire, dar nici a supraalimentarii. Este recomandabil sa avem o
alimentatie echilibrat, moderata, diversificata, cat mai naturala; sa evitam consumul
de alimentatie tip fast-food, patiserie si dulciuri din comert, bauturi
sintetice; accentul sa cada pe alimente care sa ne asigure raportul intre proteine/lipide
sanatoase/glucide : carne de peste (de 2-3 ori/saptamana), carne de curcan,
oua, branzeturi, lactate; legume si verdeturi, cat mai putin prelucrate termic;
uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, caju,
seminte); fructe proaspete, cereale integrale.
Consumul de
medicamente este interzis , in special in primul trimestru, se vor utiliza doar
cele absoult indispensabile si recomandate de medicul specialist.
Ca si in cazul
medicamentelor, administrarea produselor naturiste (extracte din plante,
produse apicole) se va face doar la indicatia si sub supravegherea unui medic
fitoterapeut; sa nu uitam ca plantele contin principii active care le confera
actiunea terapeutica, dar pot genera si efecte adverse, chiar daca este vorba
doar de un simplu ceai.
In general avem
destul de putine informatii asupra efectului pe care il au diferite plante
asupra fatului aflat in dezvoltare, de aceea este bine sa limitam si consumul
unor asemenea produse pe perioada sarcinii.
In perioada
sarcinii NU se vor administra purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe,
crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului,rostopasca, pelin,
obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute,
plante ce contin fitoestrogeni (salvie, lemn-dulce), derivati de opiu (seminte de
mac), deoarece pot declansa contractii uterine si provoca un avort.
Consumul
de ceai verde, negru trebuie limitat pe perioada sarcinii si lactatiei,
deoarece si acestea contin diferite concentratii de cafeina care pot provoca stari
de agitatie, nervozitate care se
transmit si la fat. De asemenea,
consumul prelungit sau in cantitate mare de ceai verde poate antrena o pierdere
de calciu si fier. Ceaiul alb, cu o cantitate minima de cafeina, in schimb
foarte bogat in antioxidanti poate fi consumat in cantitati moderate (1-2
cani/zi).
Exista
si plante care pot fi folosite pe perioada sarcinii, fara a genera teoretic
efecte adverse; deoarece nici in aceasta privinta nu exista pareri unanime,
consumati-le in cantitati reduse si dupa primul trimestru de sarcina, sub forma
de infuzii: frunzele de zmeura rosie, fructe de padure, citrice, mere,
pere,-pentru aportul de vitamine, minerale, antioxidanti; de menta si ghimbir
-ceai slab, 1 cana/zi, pentru ameliorarea senzatiei de greata;
In general, in special pe perioada sarcinii, este bine sa
consumam produse naturiste, in principal ceaiuri (medicinale sau nu) ce provin
de la companii de prestigiu, din culturi ecologice, pentru a avea siguranta ca
ele contin plante sigure, netratate cu pesticide sau insecticide, ca procentul
de substanta activa este cel inscris pe ambalaj.
Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult
Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu